You are currently viewing Πώς οι χώροι εργασίας μπορούν να καταπολεμήσουν την έκρηξη του Kορωναϊού.

Πώς οι χώροι εργασίας μπορούν να καταπολεμήσουν την έκρηξη του Kορωναϊού.

Εν μέσω φόβων για την παγκόσμια πανδημία, η προστασία του εαυτού μας από την ασθένεια του Κορωναϊού (COVID-19) είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλές κυβερνήσεις προτίθενται να κλείσουν τα σχολεία για να αποτρέψουν τη διάδοση του θανάσιμου ιού. Οι επαγγελματίες υγείας παροτρύνουν τους εγοδότες να προστατεύουν τους υπαλλήλους τους από τον θανάσιμο ιό που έχει εξαπλωθεί σε 52 χώρες και περιοχές, μολύνοντας πάνω από 83.000 ανθρώπους και προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 2.800 ανθρώπων, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε μια νέα οδηγία COVID-19 για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, η οποία περιγράφει απλούς τρόπους για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. Οι εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες σε περίπτωση που ο COVID-19 φθάσει στην περιοιχή που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Πώς εξαπλώνεται ο Κορωναϊος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατευθυντήριες γραμμές που εξηγούν πώς εξαπλώνεται ο ιός και απλά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την ασθένεια. Όταν κάποιος που έχει την ασθένεια βήχει και φτερνίζεται, απελευθερώνει σταγονίδια μολυσμένου υγρού. Αυτά τα σταγονίδια πέφτουν σε επιφάνειες ή αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των ντουλαπιών, και των τραπεζιών. Όταν κάποιος αγγίξει αυτές τις επιφάνειες, παίρνει τον ιό στα χέρια του. Αγγίζοντας τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας μπορεί να επιτρέψετε στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει το σώμα, ιδιαίτερα την αναπνευστική οδό, και ο κύκλος συνεχίζει και επαναλαμβάνεται.

Τα συμπτώματα COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Αν και ο ιός εξαπλώνεται με παρόμοιο τρόπο με τη γρίπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανέφερε ότι το 90% των περιπτώσεων είχε πυρετό και το 70% είχε ξηρό βήχα. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν, αλλά μερικά μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή ασθένεια και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο, ο κίνδυνος να νοσήσει σοβαρά αυξάνεται, με τα άτομα άνω των 40 ετών να είναι πιο ευάλωτα. Επίσης, οι άνθρωποι με βασικά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονικές παθήσεις και ο διαβήτης, είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρής ασθένειας.

Τα απλά μέτρα όχι μόνο θα αποτρέψουν την εξάπλωση του Κορωναϊού,  αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη, και το κρυολόγημα. Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προφύλαξης ακόμη και πριν φτάσει στην περιοχή δραστηριοποίηση τους ο COVID-19. Πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι χώροι εργασίας είναι καθαροί και υγιεινείς, ότι καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό  οι επιφάνειες εργασίας όπως τα τραπέζια ,τα πληκτρολόγια, τα τηλέφωνα και τα ντουλαπάκια.

Οι εργοδότες πρέπει να επαναλαμβάνουν σε όλους τους εργαζομένους τη σημασία του τακτικού και διεξοδικού πλυσίματος των χεριών. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, και αν δεν υπάρχει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά αλκοολούχα σκευάσματα χειρός. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να έχουν απολυμαντικές χειρολαβές πλυσίματος χεριών, οι οποίες πρέπει να γεμίζονται τακτικά.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για την αναπνευστική υγιεινή, όπου θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν φταρνίζονται ή βήχουν με ένα μαντήλι. Πρέπει να απορρίπτουν σωστά το μαντήλι σε έναν κλειστό κάδο απορριμμάτων.  Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν μάσκες προσώπου και χαρτομάντιλα στους χώρους εργασίας, ειδικά για τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν βήχα και ρινική καταρροή στην εργασία.

Για επαγγελματικά ταξίδια, καλέστε τους υπαλλήλους να συμβουλεύονται τις εθνικές ταξιδιωτικές συμβουλές πριν ταξιδέψουν. Οι εργαζόμενοι που αναπτύσσουν πυρετό ή βήχα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ή να εργάζονται στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα για σωστή διαχείριση και αναφορά. Οι εργαζόμενοι που έφθασαν πρόσφατα από ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες που πλήττονται από Κορωναϊό, θα πρέπει να απομονώνονται για 14 ημέρες και να παρατηρούν οποιοδήποτε συμπτώματα, και να ενημερώνουν τον προσωπικό τους ιατρό στην περίπτωση επιδείνωσης της υγείας τους.

Εξ’ αποστάσεως εργασία

Οι εξ’αποστάσεως εργαζόμενοι αποτελούν περίπου το 5% (αυτοί που εργάζονται από το σπίτι) και σχεδόν τα δύο τρίτα (εκείνοι που εργάζονται εξ αποστάσεως) του εργατικού δυναμικού της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, με την κρίση της υγείας του Κορωναϊού, οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τους εργοδότες να εξετάζουν προγράμματα εργασίας στο σπίτι για τους υπαλλήλους τους.

Ζήνωνας Ζήνωνος

Νοσηλευτικός Λειτουργός

Mediwell Home Healthcare Services